ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

Τι Είναι η Αυτοκριτική? Γιατί την Χρειάζεσαι Και Πότε Δεν την Χρειάζεσαι

Σου έχει τύχει ποτέ να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου ή να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός;

Ίσως ακούς μια γκρινιάρα φωνή να σου λέει ότι κάνεις λάθη ή ότι υπολείπεσαι προσδοκιών. Αυτή η φωνή στο κεφάλι σου; Αυτή είναι ο εσωτερικός σου επικριτής.

Γιατί Χρειάζεσαι Τον Εσωτερικό Σου Επικριτή

Σκέψου ότι η φωνή στο κεφάλι σου είναι ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου ποιότητας. Σε βοηθάει να εντοπίσεις πιθανά προβλήματα προτού γίνουν σημαντικά, όπως το να σε ειδοποιεί αν πρόκειται να κάνεις ένα λάθος.

Φαντάσου, για παράδειγμα, να στέλνεις ένα σημαντικό email σε έναν πιθανό εργοδότη και ο εσωτερικός σου κριτικός να σου υπενθυμίζει να ελέγξεις δύο φορές την ορθογραφία και τη γραμματική πριν πατήσεις το κουμπί της αποστολής. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις λάθη που μπορεί να βλάψουν την καριέρα σου.

Η αυτοκριτική μας βοηθά να εντοπίσουμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιωθούμε και μας δίνει ανατροφοδότηση σχετικά με την πρόοδο μας. Χωρίς αυτούς, μπορεί να μην έχουμε τόση αυτογνωσία ή κίνητρο για να αναπτυχθούμε.

Πότε Δεν Χρειάζεσαι Τον Εσωτερικό Επικριτή

Ωστόσο, η αυτοκριτική μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, τη δημιουργικότητα και τις σχέσεις μας. Όταν δημιουργεί αυτο-αμφιβολίες και αρνητική αυτο-ομιλία, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μπλοκάρει τη δημιουργική μας ροή. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή ότι δεν αξίζουμε την αγάπη και την αποδοχή.

Αν, για παράδειγμα, προετοιμάζεις μια παρουσίαση για τη δουλειά σου, μπορεί να νιώθεις νευρικότητα γι’ αυτήν. Η εσωτερική σου φωνή μπορεί να λέει: “Θα τα κάνεις θάλασσα, όλοι θα νομίζουν ότι είσαι ανίκανος”. Αυτός ο εσωτερικός μονόλογος δημιουργεί αυτο-αμφισβήτηση και μη χρήσιμη κριτική, οδηγώντας σε άγχος και υπονομεύοντας την αυτοπεποίθηση σου.

Διαχείριση Της Αυτοκριτικής

Ακολουθούν 4 συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον εσωτερικό επικριτή:

Πρώτον, αναγνώρισε πότε η εσωτερική σου φωνή είναι υπερβολικά επικριτική: Κάνε διάκριση μεταξύ εποικοδομητικής ανατροφοδότησης και αρνητικής αυτο-ομιλίας. Ρώτα τον εαυτό σου αν αυτό που λέει ο εσωτερικός επικριτής είναι αλήθεια ή υπερβολή.

Στη συνέχεια, εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια: Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με καλοσύνη και κατανόηση, όπως θα έκανες σε έναν φίλο που αγωνίζεται. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις τα ελαττώματα και τις ελλείψεις σου χωρίς να τα αφήνεις να σε καθορίζουν.

Θυμήσου να αμφισβητείς τις εικασίες της εσωτερικής σου φωνής: Όταν σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλή/ός, ρώτα τον εαυτό σου αν αυτό είναι χρήσιμο. Αναζήτησε στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με την αρνητική αυτο-ομιλία σου και υπενθύμησε στον εαυτό σου τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά σου στο παρελθόν.

Τέλος, επικεντρώσου στην πρόοδο, όχι στην τελειότητα: Να θυμάσαι ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Επομένως, γιόρτασε τις νίκες σου και μάθε από τα λάθη σου.

Μια γυναίκα με το κεφάλι στο χέρι, που δείχνει αγχωμένη και ανήσυχη, ως αποτέλεσμα της αυτοκριτικής
Ο εσωτερικός σας κριτής μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο ή ο μεγαλύτερος σύμμαχος σας. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα τον διαχειριστείτε.

Εξισορρόπησε Τον Εσωτερικής Σου Επικριτή Για Αυτοβελτίωση

Ο εσωτερικός επικριτής είναι μια σημαντική πτυχή του εσωτερικού μας κόσμου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική μας ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα και τις σχέσεις μας. Ενώ μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό τομέων προς βελτίωση και την παροχή ανατροφοδότησης, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής εάν δημιουργεί αυτο-αμφιβολία και αρνητική αυτο-ομιλία.

Τέλος, να θυμάσαιότι η φωνή στο κεφάλι σουδεν είναι ο εχθρός, αλλά ούτε και το αφεντικό. Δεν χρειάζεται να την αφήνουμε να ελέγχει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας. Με εξάσκηση και υπομονή, μπορούμε να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε αυτή τη φωνή και να τη χρησιμοποιούμε για αυτοβελτίωση.


Τι Κάνω Τώρα?

Διάβασε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο από τοpsychology.gr για το πώς μιλάμε στον εαυτό μας

Αν θέλεις να μάθεις πώς συνδέεται ο εσωτερικός επικριτής με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, διάβασε το άρθρο μου εδώ.


Εγγράψου στο ΔΩΡΕΑΝ (χωρίς spam) ενημερωτικό μου δελτίο εδώ για να λάβεις:

— Επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για χτίσεις υγιέστερη αυτοεκτίμηση και να απομακρύνεις με ασφάλεια το φόβο και του αυτοσαμποτάζ από τη ζωή σου.

— Εφαρμόσιμες στρατηγικές για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου, να καλλιεργήσεις ουσιαστικές σχέσεις και να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Είναι δυνατόν; Ναι, είναι.

Επειδή σε καταλαβαίνω. Σε νιώθω. Σε ακούω. Επειδή έχω βρεθεί εκεί που ήσουν και ξέρω τι χρειάζεσαι για να βρεις επιτέλους την εσωτερική σου γαλήνη.

Είμαστε μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Είσαι έτοιμη/ος;


Πώς Εμφανίζεται η Αυτοκριτική στη Ζωή σου?

Αν θέλεις να μοιραστείς τι σου λέει ο εσωτερικός σου επικριτής, γράψε μου στο: as@emotionsreframed.com  

Μετάβαση στο περιεχόμενο