ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

"Αξίζεις περισσότερα από όσα αισθάνεσαι και είσαι ικανός για περισσότερα από όσα πιστεύεις"

  • Αισθάνεσαι κολλημένη/ος στη ζωή σου, ανεβάζοντας πάντα τον πήχη για τον εαυτό σας, επιδιώκοντας την τελειομανία, αλλά αντ’ αυτού νιώθεις πανικόβλητη/ος και εξαντλημένη/ος;
  • Αισθάνεσαι ανήσυχη/ος αναβάλλοντας πάντα τις αποφάσεις και νιώθοντας ενοχές και ντροπή;
  • Σου είναι δύσκολο να πεις όχι;
  • Κατηγορείς τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πάνε στραβά;
  • Είναι η ζωή σου μια συνεχής εσωτερική πάλη αυτοαμφισβήτησης και αυτοκριτικής;
  • Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους ανθρώπους γύρω σου για να μειώσεις την αβεβαιότητα;
  • Αμφισβητείς τον εαυτό σου, εστιάζοντας στα αρνητικά σου και αγνοώντας τα επιτεύγματα σου;

Η αυτοεκτίμηση είναι κρίσιμο συστατικό της ψυχικής υγείας και της ευημερίας, καθώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες της ζωής.

Ένα υγιές επίπεδο αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και επιτυχία. Αντίθετα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας αυτο-σαμποτάζ και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί στον εαυτό μας. Στην παρακάτω λίστα θα βρεις μερικούς συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους η αυτοεκτίμηση μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή σου, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Η λίστα θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης και να λάβεις μέτρα για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της ευημερίας σου.

Πώς εμφανίζεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση στη ζωή σου;

1. Τελειομανία

Η υπερβολική ανάγκη να είσαι τέλεια/ος και ο φόβος του να κάνεις λάθη μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

2. Αναβλητικότητα

Η αναβολή εργασιών ή ευθυνών μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς κάποιος μπορεί να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του να ολοκληρώσει την εργασία ή να φοβάται την αποτυχία.

3. Προτεραιότητα στους άλλους μόνο

Η συνεχής αναζήτηση επικύρωσης και έγκρισης από τους άλλους και η τοποθέτηση των αναγκών τους πάνω από τις δικές σου μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

4. Αυτοκριτική

Η ενασχόληση με την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας και η συνεχής αυτοκριτική μπορεί επίσης να είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.

5. Αυτοσαμποτάζ

Συμπεριφορές που υπονομεύουν την ίδια την επιτυχία του ατόμου, όπως η αναβλητικότητα, μπορεί να είναι ενδεικτικές της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

6. Αποφυγή

Η αποφυγή προκλήσεων ή καταστάσεων που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις άβολα ή ευάλωτη/ος μπορεί επίσης να είναι ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης.

7. Η σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους

Η συνεχής σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους και το αίσθημα ανεπάρκειας ή κατωτερότητας μπορεί επίσης να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

8. Έλλειψη ορίων

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να δυσκολεύονται να θέσουν όρια και να πουν “όχι” στους άλλους, με αποτέλεσμα να νιώθουν δυσαρέσκεια και να τους εκμεταλλεύονται.

9. Φόβος της αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας ή του λάθους μπορεί επίσης να είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς κάποιος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι ικανός να διαχειριστεί την αποτυχία ή τις αναποδιές.

"Εσύ, όσο κανένας άλλος σε ολόκληρο το σύμπαν, αξίζεις την αγάπη και τη στοργή σου".

"Αν κάνεις πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος.. τότε τα κάνεις με λάθος σειρά".

Μετάβαση στο περιεχόμενο