ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

8 Σημάδια Χαμηλής Αυτοεκτίμησης: Ποιό Αναγνωρίζεις?



– Εσύ παλεύεις με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 85% των ανθρώπων βιώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, από την αρνητική αυτο-ομιλία μέχρι το φόβο της αποτυχίας, και μπορεί να σε εμποδίσει να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου και να ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και να σε δυσκολεύει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και ευτυχία στο πετσί σου. Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου, την καριέρα σου και τη γενικότερη ευημερία σου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση σου και να ζήσεις μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 8 κοινά σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης και θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να τα ξεπεράσεις. Αναγνωρίζοντας αυτά τα σημάδια και μαθαίνοντας στρατηγικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, μπορείς να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.

1. Τελειομανία: Υπερβολική Ανάγκη Να Είσαι Τέλεια/oς

Η τελειομανία είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να οδηγήσει στο φόβο της αποτυχίας και να σε εμποδίσει να πάρεις ρίσκα.

Η τελειομανία είναι ο διάδρομος σου στο γυμναστήριο. Σε αναγκάζει να τρέχεις μέρα και νύχτα γύρω από τον ίδιο κύκλο: “Δεν είσαι αρκετή/ός. Πρέπει να κάνεις περισσότερα. Πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο”.

Για να ξεπεράσεις την τελειομανία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι τα λάθη αποτελούν φυσικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και να επικεντρωθείς στην πρόοδο και όχι στην τελειότητα. Να γιορτάζεις τα μικρά επιτεύγματα και να αποφεύγεις να θέτεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σου.

2. Αναβλητικότητα: Αναβάλεις Εργασίες Επειδή Αμφιβάλεις Για Τις Ικανότητες Σου

Η αναβλητικότητα είναι σαν να είσαι ένας τερματοφύλακας που ξέρει ότι η μπάλα έρχεται προς το μέρος του, αλλά αντί να προετοιμαστεί για να την πιάσει, περιμένει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να βουτήξει για την μπάλα. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να χάσεις την μπάλα ή να κάνεις κάποιο λάθος.
Παρομοίως, όταν χρονοτριβείς, έχεις επίγνωση των καθηκόντων και των ευθυνών σου, αλλά καθυστερείς να αναλάβεις δράση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η αναβλητικότητα είναι άλλο ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς μπορεί να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου ή να φοβάσαι την αποτυχία. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, λάθη και χαμένες ευκαιρίες.

Ξεπέρασε την αναβλητικότητα, χώρισε τα καθήκοντα σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα και επικεντρώσου στην πρόοδο. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι το να κάνεις λάθη είναι ένα φυσικό μέρος της μάθησης και της ανάπτυξης.

3. People-Pleasing: Συνεχής Αναζήτηση Επικύρωσης Και Έγκρισης

Το people-pleasing είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά μεταξύ όσων έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ότανταν είσαι ένας χρόνιος people-pleaser, προσπαθείς συνεχώς να κάνεις τους πάντες ευτυχισμένους, βάζοντας τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σου και θυσιάζοντας τις δικές σου επιθυμίες.

Το people-pleasing είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις μια μπάλα θαλάσσης βυθισμένη στο νερό. Όσο σκληρά κι αν την πιέζεις προς τα κάτω, τελικά αναδύεται ξανά στην επιφάνεια.

Αλλά όπως η μπάλα της παραλίας, οι δικές σου ανάγκες και επιθυμίες θα επανέλθουν τελικά στην επιφάνεια, και το να προσπαθείς να τις καταπιέζεις για πολύ καιρό μπορεί να είναι εξαντλητικό και τελικά μη βιώσιμο. Είναι σημαντικό να βρεις μια ισορροπία μεταξύ της φροντίδας των άλλων και της φροντίδας του εαυτού σου. Ξεπέρασε την, αναγνώρισε ότι οι ανάγκες σου είναι εξίσου σημαντικές με τις ανάγκες των άλλων και θέσε όρια που προστατεύουν το χρόνο και την ενέργεια σου.

Ξεκίνα λέγοντας “όχι” σε αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες ή τις προτεραιότητες σου και επικεντρώσου στην οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων αντί να αναζητάς συνεχή επιβεβαίωση.

Εικόνα ενός άνδρα που κοιτάζει καταβεβλημένος και αποθαρρυμένος, υποδηλώνοντας σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Να θυμάσαι ότι η αυτοκριτική σε κατεβάζει, ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση σε ανεβάζει.

4. Αυτοκριτική: Αρνητική Αυτο-ομιλία Και Αισθήματα Ανεπάρκειας

Η αυτοκριτική είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός που εστιάζει μόνο στα ελαττώματα και τις ελλείψεις σου. Όταν τον κρατάς μπροστά στο πρόσωπό σου, μεγεθύνει και τις μικρότερες ατέλειες, κάνοντάς τες να φαίνονται μεγαλύτερες και σημαντικότερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όπως ένας μεγεθυντικός φακός μπορεί να διαστρεβλώσει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, έτσι και η αυτοκριτική μπορεί να διαστρεβλώσει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής, ανασφαλής και ανάξιος αγάπης και σεβασμού, παρόλο που αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά αβάσιμα.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι δεν πειράζει να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις από αυτά. Αντί να είσαι υπερβολικά επικριτικός με τον εαυτό σου, προσπάθησε να προσεγγίσεις τα ελαττώματα και τις ελλείψεις σου με συμπόνια και κατανόηση, όπως θα έκανες με έναν φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο. Η κριτική και η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να είναι σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Για να ξεπεράσεις την αυτοκριτική, αμφισβήτησε τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου και επικεντρώσου στα δυνατά σου σημεία και τα επιτεύγματά σου. Άρχισε κρατώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και γράφοντας τρία πράγματα για τα οποία είσαι περήφανος κάθε μέρα.

Να θυμάσαι ότι η αυτοκριτική σε κατεβάζει, ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση σε ανεβάζει.

5. Αυτοσαμποτάζ: Συμπεριφορές Που Υπονομεύουν Την Επιτυχία Σου

Το αυτοσαμποτάζ είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να σε εμποδίσει να πετύχεις τους στόχους σου. Για να το ξεπεράσεις, αναγνώρισε ότι αξίζεις την επιτυχία και πάρε μέτρα για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Άρχισε θέτοντας μικρούς, εφικτούς στόχους και γιόρτασε την πρόοδο στην πορεία.


6. Αποφυγή: Απομακρύνεσαι Από Τις Προκλήσεις Ή Τις Ευάλωτες Καταστάσεις

Η αποφυγή είναι άλλο ένα συνηθισμένο σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να σε εμποδίσει να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς. Για να ξεπεράσεις την αποφυγή, προκάλεσε τον εαυτό σου να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου και να πάρεις υπολογισμένα ρίσκα. Ξεκίνα δοκιμάζοντας κάτι νέο κάθε εβδομάδα, είτε πρόκειται για ένα νέο χόμπι είτε για μια νέα δραστηριότητα.

7. Συγκρίνεις Τον Εαυτό Σου Με Τους Άλλους: Συνεχής Σύγκριση Και Αίσθημα Ανεπάρκειας

Η σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας.

Για να το ξεπεράσεις, αναγνώρισε ότι ο καθένας έχει τις δικές του μοναδικές δυνάμεις και αδυναμίες και επικεντρώσου στη δική σου πρόοδο και ανάπτυξη.

Ξεκίνα ασκώντας αυτοσυμπόνια και εστιάζοντας στο δικό σου ταξίδι, αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

8. Έλλειψη Ορίων: Δυσκολία Να Θέσεις Όρια Και Να Πείς “Όχι”

Η έλλειψη ορίων είναι μια άλλη κοινή συμπεριφορά μεταξύ των ατόμων με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια και να πεις “όχι” στους άλλους, με αποτέλεσμα να δυσανασχετείς και να νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται. Για να το ξεπεράσεις αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι ο καθορισμός ορίων είναι μια πράξη αυτοφροντίδας και να επικοινωνείς τις ανάγκες σου με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση.


Η Οικοδόμηση Της Αυτοεκτίμησης Απαιτεί Χρόνο Και Προσπάθεια

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ένα δύσκολο εμπόδιο για να ξεπεραστεί, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητο. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης και λαμβάνοντας μέτρα για την οικοδόμηση της αυτοδυναμίας, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ζήσεις μια ατρόμητη και πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Να θυμάσαι να είσαι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό σου και να γιορτάζεις την πρόοδό σου. Με χρόνο και προσπάθεια, μπορείς να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου και να ζήσεις τη ζωή που σου αξίζει. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη από έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αν χρειαστεί. Να θυμάσαι ότι αξίζεις την αγάπη, τον σεβασμό και την ευτυχία. Αξίζειχς να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου και έχεις τη δύναμη να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης και λαμβάνοντας μέτρα για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης, μπορείς να οικοδομήσεις μια πιο υγιή αυτοεκτίμηση, να ζήσεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή και να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες σου.


Τι Κάνω Τώρα;


Read The Importance of Building Self-Esteem by Psychology Today: This article explores the impact of low self-esteem on mental health and offers strategies for building self-esteem, such as identifying and challenging negative self-talk and practising self-care.
For more reading, check 20 Signs of Low Self-Esteem (And What to Do About It)” by Positive Psychology: This article provides a more comprehensive list of signs of low self-esteem, including feelings of inadequacy, fear of rejection, and difficulty accepting compliments.

Εγγράψου στο ΔΩΡΕΑΝ (χωρίς spam) ενημερωτικό μου δελτίο εδώ για να λάβεις:

Επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για χτίσεις υγιέστερη αυτοεκτίμηση και να απομακρύνεις με ασφάλεια το φόβο και του αυτοσαμποτάζ από τη ζωή σου.

Εφαρμόσιμες στρατηγικές για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου, να καλλιεργήσεις ουσιαστικές σχέσεις και να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Είναι δυνατόν; Ναι, είναι.

Επειδή σε καταλαβαίνω. Σε νιώθω. Σε ακούω. Επειδή έχω βρεθεί εκεί που ήσουν και ξέρω τι χρειάζεσαι για να βρεις επιτέλους την εσωτερική σου γαλήνη.

Είμαστε μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Είσαι έτοιμη/ος;


Πώς Βλέπεις τον Εαυτό Σου;

Αν θέλεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου σχετικά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, θα χαρώ να τις ακούσω.
Μη διστάσεις να στείλεις μήνυμα στο: as@emotionsreframed.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο