ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

5 Λόγοι Για Τους Οποίους Αυτο-σαμποτάρεσαι


– Έχεις αναβάλει ποτέ ένα σημαντικό έργο, παρόλο που ήξερες ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα σου ή τους προσωπικούς σου στόχους;

– Απέφυγες ποτέ να ζητήσεις βοήθεια ή συμβουλές, ακόμα και όταν δυσκολεύεσαι, λόγω του φόβου να φανείς ανίκανος ή ευάλωτος;

– Έχεις τερματίσει ποτέ μια σχέση ή φιλία πρόωρα, επειδή φοβάσαι ότι θα πληγωθείς ή θα απορριφθείς στο μέλλον;


Αυτά είναι σημάδια οτι αυτοσαμποτάρεσαι. Αλλά δεν είσαι η/ο μόνη/ος. Το αυτοσαμποτάζ είναι ένας συνηθισμένος μηχανισμός αντιμετώπισης που μας κρατάει ασφαλείς από το κακό, αλλά συχνά μας εμποδίζει να πετύχουμε τους στόχους, τις ελπίδες και τα όνειρα μας.

Σε αυτή την ανάρτηση στο blog, θα εξερευνήσουμε τους 5 πιο συνηθισμένους λόγους που οι επαγγελματίες αυτοσαμποτάρουν και πώς να τους ξεπεράσουν.

A man sitting at a desk with his head in his hands, looking overwhelmed and defeated. He appears to be struggling with feelings of inadequacy and self-doubt.
Το αυτοσαμποτάζ δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα. Είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης.


Αυτοσαμποτάζ Λόγω Έλλειψης Αυτοεκτίμησης

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που αυτοσαμποτάρουμε είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Όταν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, ενεργούμε ανάλογα με αυτά που λέμε στον εαυτό μας. Δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας αν πιστεύουμε συνεχώς ότι δεν είμαστε έξυπνοι, κατάλληλοι ή αρκετά καλοί για να έχουμε αυτό που θέλουμε. Το πώς μιλάμε στον εαυτό μας έχει σημασία και επηρεάζει άμεσα το πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στον κόσμο.

Για να το αλλάξεις αυτό, ξεκίνα αλλάζοντας την αυτο-ομιλία σου. Αντί να λες στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς, πες στον εαυτό σου ότι μπορείς και θα πετύχεις τους στόχους σου.


Αυτοσαμποτάζ Εξαιτίας Του Φόβου Της Επιτυχίας

Όταν έχουμε δουλέψει σκληρά για να πετύχουμε κάτι, η επιτυχία μας μπορεί μερικές φορές να γίνει στρεσογόνος παράγοντας. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση και ανησυχούμε μήπως εκτεθούμε ως “απατεώνες”. Ο φόβος της επιτυχίας μας οδηγεί σε συμπεριφορές που περιορίζουν την επιτυχία μας. Όταν βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη ενός στόχου, μπορεί να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μας εμποδίζουν να τον πετύχουμε.

Αναγνώρισε και γιόρτασε τα επιτεύγματά σου, όσο μικρά κι αν είναι, για να το ξεπεράσεις αυτό. Χτίσε την αυτοπεποίθησή σου θέτοντας εφικτούς στόχους και γιορτάζοντας κάθε επίτευγμα.


Η Τοποθέτηση Του Σφάλματος Αλλού Ως Μορφή Αυτοσαμποτάζ

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτοσαμποτάρουμε τον εαυτό μας είναι με το να τοποθετούμε τα σφάλματα αλλού. Όταν πιστεύουμε ότι θα αποτύχουμε ό,τι κι αν γίνει, συμπεριφερόμαστε με τρόπο που εξασφαλίζει ότι θα αποτύχουμε. Αν πιστεύουμε ότι “δεν θα πάρω το συμβόλαιο ούτως ή άλλως”, μετατοπίζουμε την ευθύνη μας για την επίτευξη των στόχων μας. Όταν αποτυγχάνουμε, η ευθύνη μεταφέρεται σε κάποιον άλλον.

Θα ήθελες να το αλλάξεις αυτό? Ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις και τα αποτελέσματα σου. Αντί να επιρρίπτεις τις ευθύνες αλλού, αναζήτησε τρόπους να βελτιωθείς και να μάθεις από τα λάθη σου.


Ανάγκη Για Έλεγχο Πίσω Από Τη Συμπεριφορά Αυτοσαμποτάζ

Συχνά νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε τον έλεγχο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε εκ των προτέρων ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Μπορεί να αυτο-σαμποτάρουμε ελέγχοντας την αποτυχία μας, ώστε να αποφύγουμε να νιώσουμε εκτός ελέγχου.

Πώς να το ξεπεράσεις αυτό? Επικεντρώσου σε ό,τι μπορείς να διαχειριστείς και άφησε ό,τι δεν μπορείς. Αποδέξου ότι η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας μάθησης και μια ευκαιρία να αναπτυχθείς.


Αυτοσαμποτάζ Λόγω Του Φόβου Της Αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ο πιο συντριπτικός λόγος για τον οποίο αυτοσαμποτάρουμε. Φοβόμαστε ότι θα δώσουμε ό,τι έχουμε για έναν στόχο και πάλι δεν θα είναι αρκετό. Δυστυχώς, το να δίνουμε στον εαυτό μας λόγους για να αποτύχουμε είναι πιο εύκολο από το να τα δώσουμε όλα και να μην πετύχουμε πραγματικά.

Θέλεις να το αλλάξεις αυτό? Επαναπροσδιόρισε την αποτυχία ως μια ευκαιρία να μάθεις και να αναπτυχθείς. Γιόρτασε την προσπάθεια και την πρόοδο προς τον στόχο σου, ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι απροσδόκητο..


Ξεπερνώντας Το Αυτοσαμποτάζ – Πετυχαίνοντας Τους Στόχους Σου

Το αυτοσαμποτάζ είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που αναπτύσσουμε νωρίς στη ζωή μας για να μας προστατεύει από κακό, αλλά συχνά εμποδίζει την εργασία μας, τη λήψη αποφάσεων, την πρόοδο και την αυτοανάπτυξή μας. Αναγνωρίζοντας τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους αυτοσαμποτάρουμε ως ενήλικες, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να ξεπεράσουμε αυτές τις συμπεριφορές.

Για να αποφύγεις το αυτοσαμποτάζ, ξεκίνα εντοπίζοντας την αρνητική αυτο-ομιλία και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που σε κρατούν πίσω. Εστίασε στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης, γιορτάζοντας τις επιτυχίες σου, όσο μικρές κι αν είναι. Ανάλαβε την ευθύνη για τις πράξεις και τα αποτελέσματά σου και αναζήτησε τρόπους να βελτιωθείς και να μάθεις από τα λάθη σου. Αποδέξου ότι η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας μάθησης και μια ευκαιρία να αναπτυχθείς.

Να θυμάσαι ότι το αυτοσαμποτάζ δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα αλλά ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που δεν μας εξυπηρετεί πλέον στην ενήλικη ζωή μας. Με επίγνωση, αυτοσυμπόνια και προθυμία για αλλαγή, μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς και να επιτύχουμε τους στόχους, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Κάνε σήμερα το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις το αυτοσαμποτάζ και άρχισε να ζεις τη ζωή που πραγματικά θέλεις και αξίζεις.


Υπενθύμιση

Η πραγματοποίηση αλλαγών στη ζωή απαιτεί χρόνο και ενέργεια. Αποδέξου το αυτό και να είσαι συμπονετική/ός με τον εαυτό σου.


Τι Κάνω Τώρα?

Μάθε περισσότερα για το πως να ελαχιστοποιήσεις το αυτοσαμποτάζ στο άρθρο μου.

Why Do We Self-Sabotage and How to Stop It” by Healthline – Αυτό το άρθρο εξερευνά τις αιτίες του αυτοσαμποτάζ και σου δίνει tips για να αλλάξεις αυτή τη συμπεριφορά.


Εγγράψου στο ΔΩΡΕΑΝ (χωρίς spam) ενημερωτικό μου δελτίο εδώ για να λάβεις:

— Επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για χτίσεις υγιέστερη αυτοεκτίμηση και να απομακρύνεις με ασφάλεια το φόβο και του αυτοσαμποτάζ από τη ζωή σου.

— Εφαρμόσιμες στρατηγικές για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου, να καλλιεργήσεις ουσιαστικές σχέσεις και να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Είναι δυνατόν; Ναι, είναι.

Επειδή σε καταλαβαίνω. Σε νιώθω. Σε ακούω. Επειδή έχω βρεθεί εκεί που ήσουν και ξέρω τι χρειάζεσαι για να βρεις επιτέλους την εσωτερική σου γαλήνη.

Είμαστε μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Είσαι έτοιμη/ος;


Πώς Εμφανίζεται Το Αυτοσαμποτάζ στη Ζωή Σου?


Γράψε μας στο: as@emotionsreframed.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο