Για να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση…
Είναι αναγκαίο να διερευνήσεις αν διαθέτεις αυτοεκτίμηση, σε ποιον βαθμό και πρωτίστως να ξεκαθαριστεί τι είναι. Αν δεν ορίσουμε τι είναι η αυτοεκτίμηση δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για την συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση. Καταρχάς, δεν πρόκειται για ασθένεια! Η αυτοεκτίμηση είναι η αποτίμηση της αξίας του εαυτού μας, εν ολίγοις, ποια αξία, ποια αντίληψη έχουμε για τον εαυτό μας. Πώς αισθανόμαστε για εμάς. Όσο μικρότερη είναι, τόσο μεγαλώνει η έλλειψή της.
Το θετικό είναι πως δεν γεννιέσαι έχοντας ή όχι αυτοεκτίμηση, αλλά πρόκειται για κάτι που καλλιεργείται και αναπτύσσεται σταδιακά. Είναι σαφώς πολύ σημαντική, διότι αποτελεί το κλειδί για την ευημερία μας, για τη στάση μας απέναντι στα σημαντικά ζητήματα, τους σημαντικούς άλλους και πρωτίστως για εμάς. Η αυτοεκτίμηση δεν βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το πόσα χρήματα έχεις ή πώς δείχνεις. Αντίθετα, βασίζεται στην εσωτερική σου αίσθηση αξίας και εκτίμησης εαυτού. Και βεβαίως θέλει δύναμη εσωτερική, δράση εξωτερική.
Νιώθεις αυτοπεποίθηση στη σχέση σου; Διάβασε τα πάντα ΕΔΩ!
Πώς να την αποκτήσεις στην καθημερινή σου ζωή?
Για να κατανοήσεις απόλυτα πώς θα αποκτήσεις αυτοεκτίμηση στην καθημερινότητά σου, θα σου δώσω απλά παραδείγματα. Πιθανόν και να ταυτιστείς, αν έχεις νιώσει έτσι. Όταν δεν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε:
– στην εργασία
– ως γονείς
– ως σύντροφοι
– ως φίλοι
– ως γείτονες
– ως μέλη της κοινωνίας
Επομένως, αντιλαμβάνεσαι πως δεν αφορά μόνο τον εαυτό μας, αλλά κάθε πτυχή της ζωής μας και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.
Για παράδειγμα:
– Κατακρίνω τον εαυτό μου. Αποφεύγω να κάνω οτιδήποτε μπορεί να με κρίνουν, ή να με συγκρίνουν με άλλους ανθρώπους.
– Εκτιμώ την εποικοδομητική κριτική. Με βοηθάει να εξελιχθώ και να βάλω τα αρνητικά σε προοπτική.
Ποια από τις δύο διατυπώσεις αξίζει να επιλέξεις; Σαφώς τη δεύτερη, που αποδεικνύει ότι έχεις ενισχυμένη αυτοεκτίμηση.
Γιατί είναι σημαντικό να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση;
Σύμφωνα με τον Dr Nathaniel Branden, τον πατέρα της αυτοεκτίμησης, η αυτοεκτίμηση είναι μια βασική ανάγκη. Να το πούμε απλά; Είναι καλό και σημαντικότατο να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση, η οποία:
- συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία της ζωής σου
- είναι απαραίτητη για την φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη
- έχει αξία επιβίωσης
Τα ΜΗ και ΔΕΝ
Έχοντας αποκτήσει αυτοεκτίμηση πιστεύεις ότι έχεις ικανότητες κι αξίζεις την ευτυχία, οπότε αντιμετωπίζεις τη ζωή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Αυτό σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου και να βιώσεις την ολοκλήρωση.
Δε θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, αν αναζητάς αυτοεκτίμηση στην εξωτερική επικύρωση. Πληγώνεσαι, αδειάζεις ψυχικά και συναισθηματικά, νιώθεις ανασφάλεια, άγχος, μοναξιά, ντροπή, ενοχές. Ακόμα κι όταν λαμβάνεις έστω και ένα αρνητικό σχόλιο.
Δεν θα αποκτήσεις υγιή αυτοεκτίμηση με την επιτυχία. Ως διάσημος ηθοποιός, για παράδειγμα, μπορεί να σε λατρεύουν όλοι και παρ’όλα αυτά να νιώθεις ότι δεν έχεις καταφέρει τίποτα. Η επιτυχία χωρίς θετική αυτοεκτίμηση μπορεί απλά να σε κάνει να αισθάνεσαι απατεώνας. Ούτε οι γνώσεις, οι δεξιότητες, τα υλικά αγαθά, ο γάμος, ούτε η γονεϊκότητα μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Γιατί αυτό είναι βραχυπρόθεσμη παρηγοριά από την εξωτερική επικύρωση. Αλλά η αυτοεκτίμηση δεν έχει να κάνει με την άνεση. Δεν μπορείς να βρεις την αυτοεκτίμηση πουθενά αλλού παρά μόνο μέσα σου.
Τι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση?
Όλοι έχουμε μια εικόνα του εαυτού μας που πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε. Έτσι, μετράμε την αξία, την επάρκεια, την αξιοπρέπεια και την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε και να πετύχουμε στη ζωή μας.
Αυτή η εικόνα, όμως, είναι υποκειμενική, επειδή εμφυτεύεται στο κεφάλι μας και μόνο. Είναι η “δική μας άποψη“, βασίζεται στην δική μας οπτική μας γωνία. Μπορεί να μην είναι η αντίληψη των άλλων που μας γνωρίζουν και μπορεί να μην είναι ακριβής, αλλά αυτή η εικόνα του εαυτού μας έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε ή αποφεύγουμε τη ζωή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε και αντιδρούμε, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον.
Μπορείς να αποκτήσεις ή να χάσεις αυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία;
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ καλό και σημαντικό βήμα για τη μετέπειτα ζωή σου να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία.
Η λέξη-κλειδί είναι η αυτοαντίληψη! Να το πούμε πολύ απλά, πρόκειται για την αντίληψη/άποψη/εκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας και αυτή διαμορφώνεται από τους γονείς, στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά είναι καταγραφείς: Βλεμμάτων, στιγμών, απόψεων, στάσεων. Όταν μάλιστα προκύπτουν από τους γονείς, ο στόχος να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση από παιδί μειώνεται. Η εικόνα του διαμορφώνεται από τους γονείς του, κι έτσι το παιδί την αφομοιώνει. Σαφώς, και δεν είναι μόνον οι γονείς, αλλά πρόκειται περί πρωταρχικού ρόλου. Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου δέχεται επιρροή και από τον κοινωνικό, φιλικό του περίγυρο.
Έτσι, το άτομο ορίζει τον εαυτό όπως ακριβώς επιθυμούν οι άλλοι. Δεν αποδεσμεύεται από την στάμπα που του απέδωσαν και αξιολογεί τον εαυτό του με ξένα μέτρα και σταθμά. Επηρεάζεται η κοινωνικοποίησή του, η σχέση του με το άλλο φύλο, η στάση ζωής του και ο τρόπος προσέγγισής του προς τους άλλους. Το θετικό; Όλα μπορούν να αλλάξουν, αλλά προφανώς θέλει πολλή δουλειά να γίνει για να αποκτήσει κάποιος αυτοεκτίμηση, ή να την ενισχύσει.
Παράδειγμα: Φαντάσου ότι μόλις πρόσφατα πήρες διαζύγιο. Θεωρώντας ότι απέτυχες στο γάμο σου, αναζητάς άμεσα εργασία και βρίσκεις μια καλή δουλειά. Όταν έρχεται η ώρα για την αξιολόγηση του πρώτου έτους, ανησυχείς για την απόδοσή σου: είσαι γεμάτη αυτοαμφισβήτηση και αυτό-κατηγορίες λόγω του διαζυγίου σου και ενδεχομένως της κριτικής που έλαβες από τους γονείς σου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!
5 παράγοντες που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση
Σύμφωνα με τον Matthew McKay (PhD), έρευνα έχει δείξει ότι τα πρώτα τρία ή τέσσερα χρόνια καθορίζουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Καθώς μεγαλώνουμε, η αίσθηση του εαυτού μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Παρακάτω μπορείς να βρείς τους πιο συνηθισμένους λόγους για χαμηλή αυτοεκτίμηση.
1. Οι δάσκαλοι, οι φίλοι, τα αδέλφια, οι γονείς, ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας στέλνουν θετικά και αρνητικά μηνύματα για τον εαυτό μας.
2. Για κάποιο λόγο, το μήνυμα ότι δεν είσαι αρκετά καλή/ός είναι αυτό που μένει μέσα σου.
3. Ίσως δυσκολεύτηκες να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων για εσένα ή στις δικές σου προσδοκίες.
4. Το άγχος και τα δύσκολα γεγονότα της ζωής, όπως μια σοβαρή ασθένεια ή ένα πένθος, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση.
5. Η προσωπικότητα μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην αρνητική σκέψη, ενώ άλλοι θέτουν απίστευτα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους.
Πώς να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση; – Τι να κάνεις από σήμερα!
Μόλις θέσαμε κάποια βασικά θεμέλια στοιχεία για την αυτοεκτίμηση: Τι σημαίνει, γιατί έχει τόση σημασία στη ζωή μας και πώς η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και έξω από τα νερά μας. Εξετάσαμε, επίσης, ορισμένους λόγους που μπορεί να έχουν προκαλέσει πλήγμα στην αυτοεκτίμηση μας. Αλλά δεν είναι όλα τόσο καταστροφικά και ζοφερά– τώρα είμαστε έτοιμοι να ανατρέψουμε το σενάριο. Να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση και καλύτερη στάση ζωής και των πραγμάτων.
Ξεκινώντας εδώ, θα κάνουμε ένα ταξίδι για να καλλιεργήσουμε και να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Σκέψου το σαν να φροντίζεις έναν κήπο. Απαιτεί αφοσίωση (πρώτο βήμα, η δέσμευση), συντονισμό με τις συνθήκες του εδάφους και των φυτών (αυτό είναι η Αυτογνωσία για εμάς), και να είμαστε εντάξει με αυτό που έχουμε, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε προς αυτό που θέλουμε (στάδιο της Αυτοαποδοχής μας).
Και όπως ακριβώς ένας κηπουρός καταπολεμά τα ενοχλητικά ζιζάνια, έτσι και εμείς θα αντιμετωπίσουμε την εσωτερική μας κριτική. Θα μάθουμε να αμφισβητούμε και να ηρεμούμε αυτές τις ψυχοφθόρες, αρνητικές σκέψεις που μερικές φορές μπορεί να οργιάζουν στο κεφάλι μας. Τέλος, θα ανακαλύψουμε πώς να καλλιεργούμε τη συμπονετική αυτο-ομιλία, όπως όταν να ψιθυρίζουμε λόγια ενθάρρυνσης στους νέους σπόρους που ξεφυτρώνουν, επιτρέποντάς μας να ανθίσουμε με υγεία.
Είσαι έτοιμος/η να πάμε μαζί; Κλείσε ένα ραντεβού και θα συζητήσουμε ό,τι σε απασχολεί!