ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

Πώς να κάνω φίλους ως ενήλικας – 6+1 τρόποι!

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα-προβλήματα στην ενήλικη ζωή είναι η δημιουργία φιλίας. “Πώς να κάνω φίλους” είναι από τα πιο περιζήτητα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης και είναι λογικό από την στιγμή που μιλάμε για ενήλικη ζωή. “Θέλεις να γίνουμε φίλοι“; Ένα ερώτημα που ήταν τόσο απλό στην παιδική ηλικία, τόσο ξεκάθαρο, τόσο άμεσο κι ειλικρινές. Τότε που η δημιουργία σχέσεων ήταν μια απλή διαδικασία. Συμφωνούσαμε στα βασικά ζητήματα, γελούσαμε, μας συμπαθούσε και μας υποστήριζε ο φίλος μας. Πλέον, στην ενήλικη ζωή αυτό δεν ισχύει. Αλλά πριν δούμε τι λύσεις υπάρχουν και πώς να αποκτήσεις φίλους, πρέπει πρώτα να ορίσουμε το ζητούμενο: Τι είναι φιλία;

Φίλοι είναι αυτοί που…

  • Μας αποδέχονται τη διαφορετικότητά μας
  • Μας υποστηρίζουν και δη στα δύσκολα
  • Μας εξελίσσουν
  • Μας βοηθάνε να αποδεχτούμε αυτό που είμαστε πραγματικά
  • Μας λένε πάντα την αλήθεια
  • Μας συγχωρούν
  • Δεν μας καταδικάζουν, αλλά μας λένε τα λάθη μας
  • Είναι παρόντες, ακόμα κι αν υπάρχει γεωγραφική απόσταση
  • Μας ακούνε

Είναι σημαντικό να ορίσουμε ποιοι είναι φίλοι και κατ’επέκταση τι είναι φιλία. Γιατί πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τι χαρακτηριστικά να έχει η σχέση που αναζητάμε, ποιον άνθρωπο αναζητάμε, ποια ποιότητα θέλουμε. Άλλωστε, ούτως ή άλλως πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας. Έτσι μπορούμε να δοθούμε και να είμαστε αφοσιωμένοι σε μια νέα φιλική σχέση. Είναι δύσκολο να συμβεί; Ναι. Ακατόρθωτο; Όχι. Πώς, μπορείς λοιπόν να αποκτήσεις φίλους;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!

Γιατί είναι δύσκολο να γίνουν φίλοι δύο ενήλικες σήμερα;

Ο κυριότερος λόγος είναι η απόρριψη, ή καλύτερα ο φόβος πως αν συνάψουμε μία φιλική σχέση δε θα είμαστε αρκετοί για την άλλη πλευρά. Άρα, χωρίς καν να δημιουργηθεί σχέση εμείς έχουμε προβλέψει το αποτέλεσμά της, κάτι που δεν είναι λογικό. Η περηφάνια, η ντροπή, η απόρριψη, ο εγωισμός, η εγωκεντρικότητα, η (μη) αποδοχή του εαυτού μας είναι λόγοι που εμποδίζουν την όποια προσπάθεια για τη δημιουργία φιλίας. Αν αυτά τα υπερκεράσουμε, τότε έχουμε ήδη κάνει το μισό βήμα για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Είναι σημαντικοί οι φίλοι ή μπορώ και μόνος;

Εδώ απαντάμε πως χρειάζεσαι και τα δύο. Να διευκρινίσουμε οτι άλλο η μοναχικότητα (επιλέγω να μείνω μόνος/χρειάζομα να επαναφορτιστώ), και άλλο η μοναξιά (επώδυνο συναίσθημα, στο οποίο βιώνεις την απουσία των άλλων ανθρώπων, νοιώθεις δηλαδή μόνος σου, χωρίς όμως αυτό να είναι επιλογή σου).

Σαφώς και η διαρκής μοναχικότητα προκαλεί διάφορα ζητήματα, αλλά δεν χρειάζεται πίεση κι άγχος. Σύμφωνα με έρευνα, οι ενήλικες άνω των 25 ετών δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αναζητά φίλους.

Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις φιλίες; Ναι! Για τον καθένα. Οπότε, μην θεωρήσεις ότι αντιμετωπίζεις ένα σπάνιο ζήτημα που μόνο εσύ επιδιώκεις να βρεις λύση. Ταυτίσου με μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά μην απελπίζεσαι, διότι δεν χρειάζεται ούτε άγχος ούτε βιασύνη. Χρειάζεται να θέσεις γερά θεμέλια. Πώς, λοιπόν, θα βρεις νέους φίλους;

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ!

1. Ο εθελοντισμός αντίδοτο για τη φιλία

Ανάπτυξε τη δοτικότητά σου, τη γενναιοδωρία στα συναισθήματα, την προσφορά και την υποστήριξη προς τον συνάνθρωπο, ή για όποιο πλάσμα έχει την ανάγκη μας.

Η εθελοντική δράση ενώνει άγνωστους ανθρώπους προς έναν κοινό σκοπό, μοιράζονται αξίες, ιδανικά και επιδιώξεις. Έτσι δενόμαστε μέσω ποικίλων δράσεων και αυξάνουμε παράλληλα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης μας.

2. Εγγράψου σε groups

Γυμναστήριο, λέσχες, ομαδικά αθλήματα, συλλογικές δράσεις είναι όλα όσα μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις πιθανούς φίλους. Σκέψου με τι σου αρέσει να ασχολείσαι, πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου και αντιστοίχησέ το με μια ομαδική δραστηριότητα.

Λέσχη ανάγνωσης βιβλίων, γυμναστήριο, σχολή χορού, θεατρικές ομάδες, ομάδα πεζοπορίας, ορειβασία, yoga, διάφορα μαθήματα (π.χ. μάθημα πλεξίματος) είναι κάποιες λύσεις. Δοκίμασε, πειραματίσου, επίλεξε. Και πού ξέρεις; Ίσως εκεί να κρύβονται οι μελλοντικοί φίλοι σου.

3. Εκμεταλλεύσου τον χώρο εργασίας σου

Συνήθως στον χώρο εργασίας μας δεν σκεφτόμαστε να λειτουργήσουμε προς όφελός μας ως προς τον κοινωνικό τομέα. Περνάς καθημερινά ώρες στον ίδιο χώρο πιθανότατα με αρκετούς ανθρώπους και υπάρχουν οι εύλογες πιθανότητες να ταιριάζεις με κάποιους.

Κι όμως! Συνήθως δεν περνά από το μυαλό να κάνουμε εμείς την πρώτη κίνηση για να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά. Δοκίμασέ το, όμως, πιθανώς θα αξίζει. Κέρασε έναν καφέ μια ημέρα, πήγαινε να μιλήσεις για μη επαγγελματικά θέματα ώστε να βρεις κάποια σύνδεση, κάνε μια πρόσκληση για να δεις μαζί με κάποιον άλλον έναν αθλητικό αγώνα , ή να πάτε για μια μπίρα. Συζητώντας και επιδιώκοντας την τριβή με τον άλλον άνθρωπο, πιθανόν να βγάλεις συμπεράσματα για το αν ταιριάζετε ή όχι.

4. Μίλησε με άλλους ανθρώπους

Πήγαινε σε ένα event της επιχείρησης που εργάζεσαι, αν μάλιστα διαθέτεις εσύ τη δική σου επιχείρηση διοργάνωσε ένα event.

Το επόμενο βήμα είναι να επιδιώξεις την γνωριμία με άλλους ανθρώπους, κι αυτό μπορείς να το επιτύχεις με τον πιο απλό τρόπο: Να συστηθείς, να μιλήσεις μαζί τους, να τους ρωτήσεις απλά πράγματα κάνοντας μια γνωριμία. Άλλωστε, σκέψου πως υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται στην ίδια θέση κι άλλοι μαζί με εσένα κι έτσι να βρεις φίλους.

5. Οι φίλοι σου είναι και στα…. social media – Εκμεταλλεύσου τα!

Τα social media είναι αυτό που μαρτυρούν κατ’όνομα. Κοινωνικά! Άρα, φέρσου κοινωνικά. Απόκτησε μέσω του περιεχομένου σου και της αλληλεπίδρασης που κάνεις ακόλουθους. Μπορείς να παρακολουθήσεις τις καθημερινές τους κινήσεις, πώς συμπεριφέρονται, τι κάνουν, πώς δρουν κι έτσι μπορείς να καταλήξεις, έστω και πρόχειρα, με ποιους θα έρθεις σε επικοινωνία. Στείλε ένα μήνυμα, συστήσου, όπως στην έξω ζωή, συζήτησε μαζί τους για ένα θέμα.

Μάλιστα, αν δεν υπάρχει γεωγραφική απόσταση πρότεινε να βγείτε να γνωριστείτε από κοντά. Είναι μεγάλη ευκαιρία δε, να βρεις παλιούς φίλους ή συμμαθητές και να δοκιμάσεις να (επανα)συνδεθείς μαζί τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA!

6. Οι φίλοι είναι στη γειτονιά σου!

Πόσες φορές έχεις πει “καλημέρα” ή “καλησπέρα” σε γείτονά σου; Πόσες φορές έκλεισες την πόρτα πίσω σου και μπήκες σπίτι; Κι όμως! Πολλοί από εμάς το κάνουμε και δεν σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε τη σχέση αυτή. Με έναν γείτονα μπορεί να μη θέλουμε επαφή, με δύο επίσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε όλους. Δεν είναι άλλωστε σωστό κι ώριμο να απορρίπτουμε ανθρώπους πριν καν τους γνωρίσουμε.

Οπότε, από σήμερα κιόλας δοκίμασε να αναπτύξεις επικοινωνία μαζί τους. Μίλησέ τους, συστήσου ακόμα καλύτερα, πρότεινέ τους να έρθουν στο σπίτι σου και να συσφίξετε τις σχέσεις σας. Είναι πιθανό να κρύβονται ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού σου οι αυριανοί φίλοι σου.

7. Να είσαι ανοικτός σε νέους & παλιούς φίλους – Απόκτησε θάρρος!

Μία πρακτική κι άμεση λύση είναι να δείξεις διαθεσιμότητα σε νέες γνωριμίες, να μην έχεις στερεοτυπικές αντιλήψεις, να μην έχεις περιοριστικές πεποιθήσεις και προς Θεού! Μην απορρίπτεις κάποιον άγνωστο. Μπορεί να είναι φίλος σου αύριο.

Παράλληλα, μία έτερη λύση είναι να θυμηθείς, δημιουργώντας ακόμα και μια λίστα, με παλιούς φίλους σου. Προφανώς, για να μην είναι τώρα στη ζωή σου, είναι παρελθόν και δεν είναι καλό να επιστρέφουμε σε αυτό. Αλλά αν οι συνθήκες ήταν άλλες τότε, τώρα μπορεί να είναι ευνοϊκές. Βρες ποιοι ήταν οι φίλοι σου, τι μεσολάβησε και διεκόπη ή άλλαξε η σχέση σας; Άλλωστε, τώρα είσαι άλλος άνθρωπος, έχεις εξελιχθεί κι εφόσον γνωρίζεις τι ακριβώς ψάχνεις από τους αυριανούς φίλους και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ετοιμότητα για κάτι νέο, ή διαμόρφωση του παλιού με νέα δεδομένα, στέρεα και οριοθετημένα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ!

Πώς να κάνεις νέους φίλους;

Τώρα πια γνωρίζεις και μπορείς να αναπτύξεις δράση. Μην απελπίζεσαι και μην μένεις σε απραξία.

Μην απορρίπτεις το καινούργιο, αλλά και υπό προϋποθέσεις ούτε το παλιό. Να έχεις διαθεσιμότητα σε καινούργιες γνωριμίες και μην περιμένεις τα πάντα να κυλήσουν εξ ουρανού. Κάνε υποχωρήσεις, αλλά όχι εκπτώσεις. Δείξε κατανόηση και να είσαι ο αληθινός εαυτός σου. Αποδέξου τον! Κι όλα θα πάνε καλά!

Μετάβαση στο περιεχόμενο