ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

Πώς να μην έχω άγχος στη σχέση; -Ένας οδηγός για τον καθένα μας!

Το άγχος είναι μια κατάσταση την οποία βιώνει πολύς κόσμος, είτε βρίσκεται, είτε δεν βρίσκεται σε σχέση. Νιώθει πίεση, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση για το πώς θα ανταποκριθεί και αν θα ανταποκριθεί σε μια κατάσταση, ή προς ένα πρόσωπο. Αν, ωστόσο, είσαι σε σχέση, κομμάτι που θα θίξουμε σήμερα, συμβαίνουν τα εξής τρία πράγματα:

  • Νιώθεις άγχος μήπως και χάσεις τον/την σύντροφό σου.
  • Νιώθεις άγχος μήπως η σχέση δεν λειτουργήσει, δεν εξελιχθεί.
  • Νιώθεις άγχος στο αν ο/η σύντροφός σου σε θεωρεί αρκετό/ή.

Όλα αυτά επιτείνουν μια κατάσταση ως προς την πίεση, το στρες και την απουσία λειτουργίας. Η σχέση είναι ο τρίτος παράγοντας. Ο ένας είσαι εσύ, ο άλλος η/ο σύντροφός σου, η σχέση το τρίτο. Πώς θα λειτουργήσει, αν υπάρχει ανισορροπία;

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!

Το άγχος στη σχέση οδηγεί στον χωρισμό;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να σου την απαντήσω μονολεκτικά ή να την εξαντλήσω σε δύο τρεις σειρές. Αυτό που μπορώ να σου πω, όμως, ως απάντηση είναι να σου περιγράψω την κατάσταση του πώς θα εξελιχθεί, πάντα υποθετικά. Η κάθε σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και θέλει φροντίδα. Το καλύτερο, που μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει, είναι ελευθερία. Το άγχος την μειώνει, δημιουργεί δυσκολίες και εμπόδια. Η πιθανότητα να νιώθω ότι δεν λειτουργώ σωστά είναι σοβαρό πρόβλημα. Γιατί το νιώθω εγώ, όχι η άλλη πλευρά. Έτσι, αρχίζει η σχέση να κινδυνεύει. Το πρώτο πρόβλημα είναι να μην συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα. Αλλά είναι δική σου ευθύνη να το λύσεις. Επίσης, το άγχος δημιουργεί σταδιακά φόβο. Τα δύο αυτά αρνητικά συναισθήματα είναι που κουράζουν την άλλη πλευρά και βαλτώνουν την σχέση. Της στερούν την υγεία και το οξυγόνο που πρέπει να έχει. Ο χωρισμός είναι πάντα μια πιθανότητα.

ΔΕΣ ΕΔΩ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΣΥΝΤΡΟΦΟ;

Ο ρόλος του κοινωνικού άγχους

Το κοινωνικό άγχος ως όρος, για να το θέσουμε απλά, είναι η πίεση και το άγχος μέσω των κοινωνικών στερεοτύπων. Αν είσαι σε σχέση, πρέπει να προχωρήσει με την απόκτηση απογόνου, ή γάμου. Αν δεν είσαι σε σχέση είναι λόγος περίεργος. Γιατί δεν είσαι; Έφτασες σε μια ηλικία που είσαι μόνη/ος, γιατί; Και πόσα άλλα ερωτήματα, που σου θέτει ακόμα και ο κοινωνικός, φιλικός, οικογενειακός σου περίγυρος. Κι είναι η στιγμή, να βάλεις όρια. Γιατί δημιουργούμε σχέση για να έρθουμε στην μέση της διαδρομής, να συνδεθούμε, να έχουμε συντροφιά. Όχι να μην είμαστε μόνοι μας, να μοιραστούμε όμως ακόμα και την όποια μοναξιά που θα αισθανθούμε. Κι αυτό είναι καθορισμένο από εμάς αποκλειστικά κι από κανέναν άλλον. Παίζουν ρόλο οι επιλογές, οι συνθήκες, πολλά… Όχι πάντως η κοινωνία. Και δεν πρέπει να παίζει ρόλο η κοινωνία. Γιατί σου δημιουργεί άγχος χωρίς λόγο και υπερβολικό άγχος.

Πώς να καταλάβω ότι έχω άγχος;

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα στο άγχος, αλλά επειδή δεν είμαστε ιατρικό σάιτ, δε θα το αναλύσουμε και δε θα το εξαντλήσουμε. Θα κάνουμε αναφορά ως κεντρικό άξονα τις σχέσεις και το πώς υπάρχει εκεί το άγχος. Για την ακρίβεια, το άγχος δεν υπάρχει στη σχέση αλλά στον άνθρωπο, στον έναν πόλο της σχέσης.

Αρχικά, είναι η έντονη ανησυχία που νιώθεις για κάτι που πιθανόν δεν υπάρχει. Είναι η παραίτηση, η ένταση φόβου, η προσπάθεια ελέγχου κατάστασης ή και συμπεριφοράς του/της συντρόφου σου. Κάτι που και στην καθημερινότητά του δημιουργεί πρόβλημα.

Άλλο στοιχείο είναι ότι μπλοκάρει τα συναισθήματα. Δυσφορία, πίεση, στρες και λοιπά αρνητικά συναισθήματα. Ως αρχικό αποτέλεσμα, απομακρύνεις την/τον σύντροφό σου και έπειτα τη σχέση. Γιατί δεν δίνεις χώρο και θέση σε θετικά και χαρούμενα συναισθήματα και ο έρωτας, ως ένα εξ αυτών, χάνεται.

ΔΕΣ ΕΔΩ: 5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣΑΜΠΟΤΑΡΕΣΑΙ

Επιπλέον, που δεν είναι το τελευταίο σύμπτωμα άγχους, αλλά ένα πολύ σημαντικό, είναι η σωματική κακοποίηση. Όχι μόνο αυτή που μπορεί να ασκηθεί στην άλλη πλευρά, αλλά και σε εσένα. Ναι, αυτήν που ασκείς εσύ στον εαυτό σου και στο σώμα σου μη φροντίζοντάς σε. Παράλληλα, το άγχος επιτείνει την έλλειψη αυτοπεποίθησης και δημιουργεί απόσταση στην συνύπαρξη.

Τέλος, όχι τελευταίο, αλλά συχνό και σημαντικό είναι η κάλυψη υποχρεώσεων. Αγχώνεσαι καθημερινά για αυτές, δεν τις οριοθετείς, ούτε αναζητάς λύση από ειδικό, σε καταπίνουν και δεν λειτουργείς στην σχέση. Φυσικά δεν λειτουργεί και η σχέση. Δεν μοιράζεσαι, δεν αφιερώνεσαι, δεν δίνεσαι. Επίσης κάτι που δημιουργεί απόσταση και σε επηρεάζει σε διαφόρους τομείς.

Το άγχος τελικά “σκοτώνει” τη σχέση;

Το άγχος δεν είναι ικανό από μόνο του να ολοκληρώσει μια σχέση, αλλά εδώ θα σου πω τι προκαλεί και πίστεψέ με είναι σημαντικά τα προβλήματα προς λύση. Αυτά που προκαλεί είναι ότι:

  • Βλάπτει την επικοινωνία στη σχέση
  • Βλάπτει την εμπιστοσύνη
  • Μειώνει την αυτοπεποίθηση
  • Αυξάνει αρνητικά συναισθήματα
  • Εντείνει αναβλητικότητα
  • Προκαλεί εγωισμό
  • Δημιουργεί απόσταση μεταξύ των συντρόφων
  • Αποστερεί την γαλήνη κι ευτυχία στη σχέση
  • Σε κάνει εξαρτώμενο από τη σχέση και τον/την σύντροφό σου
άγχος

Πώς να διώξω το άγχος;

Και πάμε και στη λύση. Καταρχάς και κατά τέλος, η αγχωτική κατάσταση δεν λύνεται και δεν εξαφανίζεται. Είναι, όμως, διαχειρίσιμη, άρα μαθαίνεις κι εξασκείσαι στη διαχείριση και στην ατόνισή της. Το πιο δυσλειτουργικό κι άσχημο στοιχείο σε μια σχέση είναι η εξάρτηση από αυτή και από τον/την σύντροφό σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους “εσύ” μπορεί να έχεις υιοθετήσει αυτά τα μοτίβα συνεξάρτησης και ναι, προέρχονται από την παιδική ηλικία.

Αλλά δεν είσαι καταδικασμένη. Να ξέρεις ότι υπάρχουν λύσεις και μηχανισμοί διαχείρισης άγχους. Απλά πρέπει να μάθεις πώς να σχετίζεσαι με τον βαθύτερο, πιο πρωτόγονο φόβο σου ότι δεν είσαι αρκετός, με διαφορετικό τρόπο.

  • Ξεκίνα ανακατευθύνοντας την εστίαση σου στη δική σου ζωή και γεμίζοντας τη δική σου ψυχή με τον τρόπο που πρέπει να γεμίσει.
  • Εστίασε σε αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου, σε αυτό που σου δίνει σκοπό και σου φέρνει χαρά.
  • Μίλησε στον/στην σύντροφό σου ανοιχτά. Εξήγησε τις πηγές του άγχους σου, τι σε απασχολεί, τι σε προβληματίζει, τι είναι αυτό που σε μπλοκάρει. Φανέρωσε την αλήθεια σου και ανοίξου. Έλα σε επαφή με τα συναισθήματά σου, είναι η καλύτερη αρχή επίλυσης.

Τι μπορώ να κάνω τώρα;

Ζήσε το εδώ και τώρα, όχι τα όσα έγιναν στο παρελθόν ούτε τα όσα μπορεί ή κι όχι να συμβούν στο μέλλον. Άγχος είναι, άλλωστε, ο φόβος για μια σειρά γεγονότων που κατά 90% δεν θα συμβούν ποτέ. Μην σκέφτεσαι περίπλοκα, μην φορτώνεσαι με υπερβολικές ευθύνες και μην θέτεις μακροπρόθεσμους στόχους. Βραχυπρόθεσμους κι απόλαυσε στο μέτρο του δυνατού τις στιγμές με τον/την σύντροφό σου.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πράξεις. Η σχέση οφείλει να εξελίσσεται και από τους δύο πόλους της, κι εφόσον είσαι ο ένας οφείλεις να βρεις λύσεις. Λύσεις που θα σε ανακουφίσουν πρώτα απ’όλα. Εσένα. Κι αυτό δεν μπορείς να το παλέψεις μόνη/ος σου. Η βοήθεια από ειδικό σε γλιτώνει από χρόνο, πόνο και περαιτέρω άγχος. Πάρε το χρόνο σου και κλείσε εδώ το ραντεβού σου. Θα τα συζητήσουμε όλα και θα βρούμε λύση. Είμαι μαζί σου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο