ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

Πώς να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα

Αναβλητικότητα είναι η σκόπιμη καθυστέρηση μιας ενέργειας που οφείλουμε να πράξουμε είτε λόγω άγχους, είτε λόγω πίεσης εξαιτίας άλλων καθηκόντων, είτε λόγω αρνητικών συναισθημάτων στο να την τελέσουμε. Πρόκειται για μία κατάσταση που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος και εδώ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Δεν πρόκειται για την πίεση που θέτει το άτομο, αλλά για αυτή που νιώθει ώστε να μην τελέσει μια πράξη. Άλλη εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό είναι το άγχος που νιώθει το άτομο. Είτε για να αποφύγει λόγω αυτού την εργασία, ή να την αναβάλει κατά πολύ χρονικά εξαιτίας παρόρμησης. Δηλαδή λόγω άγχους να πιεστεί να την ξεκινήσει πρόωρα με αποτέλεσμα να τη διακόψει.

Πιθανά συναισθήματα εσωτερικής πίεσης που σου δημιουργούν άγχος και πίεση είναι τα πρώτα σημάδια για να νιώσεις άσχημα. Η αναβλητικότητα πιθανόν σου δημιουργεί άγχος, στρες και ενοχικό σύνδρομο. “Αν δεν το κάνω, θα νιώσω αυτό”. Ίσως νιώθεις υπαίτια/ος και καθόλου ικανή/ός και έτσι μειώνεται η παραγωγικότητά σου. Αποτέλεσμα αυτού να βρεθείς σε εσωτερική κρίση, να κλονιστείς. Αν προσθέσουμε και την κοινωνική κριτική (σε περίπτωση που δεν φανείς αποτελεσματικός δεν είσαι υπεύθυνος και δεν τηρείς δεσμεύσεις), τότε ενδέχεται να αυξηθεί η αναβλητικότητά σου.

Δεν είναι προς θάνατον! Και δεν αξίζει να νιώθεις υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα. Είθισται οι άνθρωποι να νιώθουν άβολα, να επιλέγουν να αναβάλλουν δραστηριότητες. Όταν αυτό γίνει καθημερινό φαινόμενο, έστω συχνό, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Η χρόνια αναβλητικότητα, σύμφωνα με την ψυχολογία, μπορεί να υποκρύπτει είδος ψυχικής διαταραχής. Όχι! Δεν είσαι διαταραγμένη/ος, όχι δεν χρήζεις βοήθειας λόγω κάποιας ψυχοπαθολογίας! Αυτό που αξίζει να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν/μία ειδικό ώστε να διερευνήσεις αίτια και να βρεις λύσεις. Το κοινωνικό στίγμα, η κριτική, η πίεση έχουν αποτελέσματα: Αναβολή, τεμπελιά, χαμηλή θέληση, έλλειψη φιλοδοξίας. Υπάρχει λύση; Μα φυσικά! Μείνε στο σημερινό άρθρο και θα σου δώσω λύσεις για την πάταξη της αναβλητικότητας.

αναβλητικότητα

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο αναβάλλουμε τις όποιες δραστηριότητές μας είναι γιατί αισθανόμαστε άβολα, άσχημα και αμήχανα, αν τελέσουμε μια πράξη. Κάτι απλό: Πόσοι από εμάς αποφεύγουμε τον οδοντίατρο, επειδή φοβόμαστε ότι θα πονέσουμε; Ή τις εξετάσεις , μήπως μας βρουν κάτι; Τι λείπει; Το ισχυρό κίνητρο, η θέληση.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι προθέσεις μας δεν είναι καθορισμένες. Θα διαβάσω αυτό το βιβλίο, διότι θέλω να μορφωθώ, ή να πάρω κάποιες ιδέες για το θέμα που πραγματεύεται. Θα αρχίσω καλή διατροφή, ώστε σε 2-3 μήνες να χάσω βάρος και λίπος, άρα να έχω καλύτερη υγεία.

Τρίτος λόγος είναι η έλλειψη συγκέντρωσης. Ξεκινάμε να γράψουμε ένα άρθρο και το αφήνουμε στη μέση, ή όπως λέμε το “σέρνουμε” για ώρες, διότι είναι κουραστικό. Ξεκινάμε να δούμε ένα διαδικτυακό μάθημα και μετά από λίγο δεν μένουμε εκεί, αλλά θα μπούμε στα κοινωνικά δίκτυα, θα διαβάσουμε μηνύματα, μέιλς και άλλα.

Ένας τέταρτος και τελευταίος λόγος για την αναβλητικότητά μας είναι ότι φοβόμαστε να κάνουμε αυτό που έχουμε από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δεν νιώθουμε ικανοί, αρκετοί, αποτελεσματικοί και πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Το λεγόμενο “άγχος αποτυχίας”, μοιραία προδικάζουμε το αποτέλεσμα και δεν πράττουμε.

Δεν επιτυγχάνεις τους στόχους σου. Ενώ οφείλεις να ολοκληρώσεις κάποια εργασία σου δεν το κάνεις ή όταν θα το κάνεις, θα το επιτύχεις σε λιγότερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσες να το κάνεις σε λιγότερο χρόνο, αλλά ένιωθες άσχημα και το επιβράδυνες αποκτώντας άδικα κούραση κι αρνητικά αισθήματα.

Έχεις χαμηλή διάθεση. Φυσικά! Από την στιγμή που δεν έχεις καλή διάθεση, γιατί αισθάνεσαι άσχημα που ενώ οφείλεις να ολοκληρώσεις μια εργασία σου δεν το κάνεις. Νιώθεις πιθανόν ενοχικά και ελλιπής ενώ έχεις τα προσόντα.

Διαταράσσεται η υγεία σου. Αρχικά, νιώθεις άγχος, στρες και πίεση ψυχολογική. Πιθανόν να στερηθείς τον ύπνο σου, ή ώρες από αυτόν, δεν ασκείσαι, δεν διατρέφεσαι σωστά. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μακροχρόνιο διάστημα σε προβλήματα.

αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα λειτουργεί ως απορρυθμιστικός παράγοντας την ψυχολογία μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μένουμε σταθεροί και ταραζόμαστε, κλονιζόμαστε. Δεν ρυθμίζουμε την συμπεριφορά μας, τις αντιδράσεις μας και την ψυχολογική μας ισορροπία. Η διάθεσή μας είναι ευερέθιστη με αποτέλεσμα να διασπόμαστε. Ποια η λύση, όμως; Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις:

“Σπάσε” τις δραστηριότητές σου σε “κομμάτια” χρονικά. Αρχικά, δαιμόρφωσε ό,τι έχεις να κάνεις σε πεντάλεπτα και βάλε ενδιάμεσα διάλειμμα. Όσα θέλεις, δεν υπάρχει περιορισμός και μη θέσεις περιορισμό. Αυτό θα σου φανεί πιο εύκολο και θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις την δουλειά σου.

Δεύτερο χρονικό “κομμάτι” αυτό του διαχωρισμού της όποιας δραστηριότητας έχεις σε 20λεπτα. Μείνε πιστή/ός σε αυτό. Ανά 20 λεπτά δεσμεύσου ότι θα ολοκληρώσεις ό,τι δραστηριότητα έχεις και μετά θα κάνεις το διάλειμμά σου. Έτσι, δεσμεύεσαι, γίνεσαι υπόλογος στον εαυτό σου και μπορείς να παράγεις αποτέλεσμα.

Αναγνώρισε την συναισθηματική σου κατάσταση. Αναγνώρισε ότι δεν προέβλεψες σωστά το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να δαπανηθεί ώστε να ολοκληρώσεις την εργασία σου, ότι δεν σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι καλά και ότι καταλήγεις να τα παρατάς. Απόφυγε τη γνωστή φράση ”θα το κάνω αργότερα” και χωρίς να σκέφτεσαι ξεκίνα. Και είναι όλα αυτά δύσκολα να τα κάνεις, το ξέρω. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχες βρει λύση. Οπότε, τώρα τι να κάνω;

Μετάβαση στο περιεχόμενο