ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

15 σημάδια ότι είσαι σε τοξική σχέση

Τοξική σχέση: Τι είναι

Το πιο δύσκολο κομμάτι σε μια σχέση είναι η αντίληψη που δεν έχεις δημιουργήσει ακόμα για αυτήν. Ποια είναι, ποιας υφής και ποιας ταυτότητας; Συνήθως απορροφώμαστε μέσα στη συνήθεια και την ρουτίνα και δεν κάνουμε ένα βήμα να δούμε πού βρισκόμαστε, τι θέλουμε, τι έχουμε πετύχει, τι εισπράττουμε. Υπάρχει περίπτωση να ζεις σε μία τοξική σχέση και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει. Ο έρωτας, τον οποίο θέλουμε κι επιδιώκουμε, πολλές φορές τυφλώνει και θολώνει την κρίση μας. Ενώ νομίζεις ότι ζεις σε μια υγιή και λειτουργική σχέση να μην ισχύει. Κάθε σχέση εξελίσσεται, ο έρωτας την μεταμορφώνει και αυτό δεν αφορά μόνο τους ανασφαλείς ή ασταθείς συναισθηματικά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!

Μπορείς να είσαι δυναμικός, ανεξάρτητος, έξυπνος και με αυτοκυριαρχία και να βιώνεις μια τοξική σχέση. Σταδιακά μειώνει την αυτοπεποίθησή σου και δημιουργεί πρόβλημα ”τραυματίζοντας” την αυτοεκτίμησή σου. Τοξική είναι μια σχέση βλαβερή, επιζήμια για τον συναισθηματισμό σου, κακόβουλη και σκληρή. Δεν ζεις όντας ο εαυτός σου, αλλά καταπιέζεσαι. Πνίγεσαι και δέχεσαι υπόγεια την επιβολή της άλλης πλευράς. Ξέρεις όμως να τη διακρίνεις;

τοξική σχέση

Χαρακτηριστικά τοξικής σχέσης

“Είσαι υπερβολικά ευαίσθητη”, “εγώ γιατί φταίω”;, “μην τα δραματοποιείς όλα”, “δεν γυρνάει ο κόσμος γύρω σου”. Είναι κάποιες φράσεις που δείχνουν τοξικότητα, αν μάλιστα δεν έχει προηγηθεί συζήτηση ούτε καν πρόθεση να λυθούν ζητήματα μεταξύ του ζευγαριού. Έτσι, χωρίς να γίνει αντιληπτό δημιουργείται τοξική σχέση. Είναι φράσεις, επίσης, χειραγώγησης υποβαθμίζοντας τα συναισθήματα της άλλης πλευράς. Το τι νιώθει ο καθένας αφορά εκείνον και μόνο. Ένας τοξικός σύντροφος, όμως, έχει ως τακτική να θυματοποιείται ή να κατηγορεί μονίμως την άλλη πλευρά. Δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Όμως, οι σχέσεις δεν είναι μάχη επιβολής.

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ

Μια υγιής σχέση είναι πλούσια και ανταποδοτική. Αποτελεί πηγή χαράς. Και ενώ όλες οι σχέσεις μπορεί να περάσουν από δύσκολες φάσεις, μια τοξική σχέση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Σε μια τοξική σχέση, είναι πιο πιθανό να νιώθουμε αγωνία εξαντλημένοι και ανασφαλείς. Ο εντοπισμός της τοξικότητας σε κάθε σχέση είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η σχέση προς τα εμπρός. Αν η σχέση είναι τοξική, κάτι πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αντιληφθείς τα σημάδια. Παρακάτω σου έχω 15 σημάδια που καλό είναι να τσεκάρεις ώστε να προλάβεις τα χειρότερα.

Σημάδια τοξικής σχέσης

1. Δεν νιώθεις ασφαλής για να είσαι πλήρως ο εαυτός σου

2. Προσέχεις διαρκώς να μην ενοχλήσεις τον άλλο

3. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης

4. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού

5. Νιώθεις ανάξιος και έχεις χαμηλότερη αυτοεκτίμηση

6. Συνεχής κριτική και κρίση

7. Έλλειψη αμοιβαίας αξιοπιστίας

8. Έλλειψη σωματικής οικειότητας

9. Σου βγάζουν τον χειρότερο εαυτό σου

10. Συνεχής αρνητική ενέργεια ή εχθρική ατμόσφαιρα

11. Οικονομικός έλεγχος

12. Αμοιβαία αποφυγή

13. Βρίσκεις δικαιολογίες γι’ αυτούς

14. Έλλειψη επικοινωνίας

15. Οι άλλοι λένε ότι δεν είσαι ο εαυτός σου

Συναισθηματική κακοποίηση: Η 1η παγίδα σε μια τοξική σχέση

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Είναι άλλο να έχει μια δύσκολη μέρα ο σύντροφός σου κι άλλο ένας τοξικός σύντροφος. Άλλο η τοξικότητα σε μια τοξική σχέση, πραγματικά, άλλο μια έντονη διαφωνία ή ένας καυγάς. Δεν κάνουμε λόγο για την εξαίρεση, αλλά για τον κανόνα. Όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά συναισθηματικής έξαρσης, λεκτική βία, εκρήξεις θυμού, δεν επιδιώκεται η συγγνώμη και ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς, υπάρχει πρόβλημα.

Η συνεχής ειρωνεία, η υποβάθμιση της προσωπικότητάς σου και των συναισθημάτων σου, η μη κατανόηση αναγκών κι επιθυμιών, το συνεχές “κατηγορώ” είναι συμπτώματα συναισθηματικής κακοποίησης. Αν μάλιστα, η μία πλευρά δεν τα παραδέχεται και μονίμως υποχωρεί η άλλη, τότε έχουμε και χειρισμό. Η συναισθηματική κακοποίηση εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και ριζώνει. Τόσο, δε, που καταστρέφει αργά και βασανιστικά τη σχέση, αφού πρώτα διαβρώσει εσένα. Και το χειρότερο; Η ενοχοποίησή σου.

Σκέψεις & λάθη σε μια τοξική σχέση

“Μήπως έκανα εγώ κάτι”; “Μήπως κάνω λάθη κι αυτός θέλει να αλλάξω και δεν το καταφέρνω”; Αναρωτιέσαι και σκέφτεσαι συνέχεια. Όχι! Ο τοξικός σύντροφός σου έχει πια μεταθέσει κάθε ευθύνη επάνω σου και σου μεταφέρει ενοχές. Στις καλλιεργεί και σε καλεί σε ποια αλλαγή; Εσύ την θέλεις; Δεν κάνουμε σχέση για να αλλάξουμε τον άλλον και να είμαστε ευτυχισμένοι. Κάνουμε για την συντροφικότητα και γιατί κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε να συνδεθούμε, να έρθουμε στη μέση. Τα όσα αναφέρω πιο πάνω δεν είναι υγιή και φυσιολογικά.

Gashlighting: Η 2η παγίδα στην τοξική σχέση

Ο όρος gashlighting είναι σχετικά καινούργιος και δηλώνει την τακτική κάποιων ανθρώπων να χειραγωγούν (κάποιον) χρησιμοποιώντας ψυχολογικές μεθόδους για να αμφισβητήσουν τη δική τους λογική και εν γένει μια κατάσταση. Κοινώς, επιχειρούν να σε βγάλουν τρελό και να πιστέψεις πως όλα είναι στο μυαλό σου. Ακόμα και το πιο οφθαλμοφανές.

Δεν απαντά στα μηνύματά σου; Αργεί να έρθει σπίτι κάθε βράδυ; Κρύβει γεγονότα και πράγματα και δεν θέλει να τα συζητήσει; Όταν πας να τα συζητήσεις μαζί του σου λέει πως όλα είναι στο μυαλό σου κι ισχυρίζεται πως δεν άλλαξε κάτι; Είναι πολύ πιθανό να σου κάνει gashlighting. Οφείλεις να το ψάξεις. Σε διαφορετική περίπτωση περνά στην επίθεση, εσύ αυτομάτως στην άμυνα και σπεύδεις σε εξηγήσεις. Φθείρεσαι ψυχολογικά και στο τέλος (ανα)λαμβάνεις ευθύνη που δεν σου ανήκει. Μιλάμε για ανθρώπους επιδέξιους, λογοπλάνους και φυσικά χειριστικούς. Θέλεις ισοτιμία, όχι να απολογείσαι διαρκώς. Ταυτίστηκες; Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση;

Τι να κάνω αν βιώνω τοξική σχέση;

Τοξική είναι μια σχέση βλαβερή, επιζήμια για τον συναισθηματισμό σου, κακόβουλη και σκληρή. Δεν ζεις όντας ο εαυτός σου, αλλά καταπιέζεσαι. Πνίγεσαι και δέχεσαι υπόγεια την επιβολή της άλλης πλευράς. Ξέρεις όμως να τη διακρίνεις;

Μια καλή σχέση αποτελεί πηγή χαράς.Μια κακή σχέση, είναι πιο πιθανό να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι. Και ενώ όλες οι σχέσεις μπορεί να περάσουν από δύσκολες φάσεις, μια τοξική σχέση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Ο εντοπισμός της τοξικότητας σε κάθε σχέση είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η σχέση προς τα εμπρός. Αν η σχέση είναι τοξική, κάτι πρέπει να αλλάξει. Κι αν δεν μπορεί να αλλάξει, οφείλεις να αποχωρήσεις για τον εαυτό σου και την συναισθηματική και ψυχολογική σου ελευθερία.

Να θυμάσαι πάντα! Είμαι εδώ για εσένα!! Κλείσε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ό,τι σε απασχολεί!

Μετάβαση στο περιεχόμενο