ΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ | LIFE COACH | ΣΧΕΣΕΙΣ | ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

Emotions-Reframed-logo-01.png

Πώς να βελτιώσω τη σχέση μου; – 10+1 τρόποι για εσένα!

Όσα χρόνια κι να υπάρξουν σε μια σχέση, είτε είναι συντροφική, είτε βρίσκεται στη συνθήκη του γάμου, είναι λογικό να έχει υποστεί κάποια φθορά. Μπορεί το ζευγάρι να έχει απομακρυνθεί, να έχει χαθεί μέρος της εμπιστοσύνης, να έχει ελαττωθεί ο ενθουσιασμός ή ακόμα και να υπάρχει κόπωση. Παρ’όλα αυτά, η λύση είναι να παλέψουν για τη σχέση, όχι ο χωρισμός. Η σχέση απαιτεί τρεις παράγοντες: Τους δύο συντρόφους και την συνθήκη που θα ορίσουν/συμφωνήσουν από κοινού. Η φροντίδα της σχέσης, η αναζωογόνησή της και η αλλαγή της υπάρχουσας συνθήκης είναι καθήκον, αν θέλουμε να έχουμε τη συνθήκη αυτή, την σύνδεση. Ειλικρίνεια, κατανόηση, θετικές στιγμές, απόρριψη αρνητικών συναισθημάτων, αναγνώριση λαθών από κάθε μεριά, αποφυγή γκρίνιας, είναι κάποιες από τις λύσεις. Τις υπόλοιπες, θα τις δούμε παρακάτω!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΖΩΗΣ!

10+1 τρόποι να αναζωογονήσεις/βελτιώσεις τη σχέση σου

1. Άκουσε και επικοινώνησε στη σχέση

Η επικοινωνία μαζί με την εμπιστοσύνη είναι ο Νo1 τρόπος για να υπάρξει μια σχέση μέσα στον χρόνο και να έχει υγεία. Οπότε, τι μπορείς να κάνεις; Να μιλάς και να ακούς! Όχι απαραίτητα με την στενή έννοια των όρων, αλλά πρακτικά. Δώσε χρόνο και χώρο στον/στην σύντροφό σου να εκφραστεί, να σου πει τις ανάγκες, τους προβληματισμούς του. Τι τον/την ενοχλεί, τι πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει ώστε να “αναπνέει” η σχέση; Κι όμως! Μπορεί να μην λειτουργεί για την άλλη πλευρά η σχέση, αλλά εσύ να μην το έχεις διαπιστώσει. Ακόμα, κι αν συνεχώς νιώθεις ότι λέτε τα ίδια πράγματα, εμβάθυνε. Ρώτησε για τις πιο βαθιές σκέψεις που έχει, μην μένεις μόνο στο ”πώς ήταν η μέρα σου”, για παράδειγμα. Πρότρεψέ τον/την να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του/της, να τα εκδηλώσει.

2. Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου – Πες το απλό “ευχαριστώ”

Εντάξει, ξέρω ότι θα αναρωτηθείς τώρα: ”Καλά, μου λέει απλά να πω ευχαριστώ”; Όχι! Αυτό που προτείνω είναι να κάνεις την άλλη πλευρά να νιώσει αρκετή, ευχάριστα, ότι προσφέρει κι αναγνωρίζεται. Ότι συμβάλει στην λειτουργία της σχέσης, ότι σε συμπληρώνει. Ότι εισπράττεις όλα όσα προσφέρει. Είναι. έμπρακτη εκτίμησή σου, η ευγνωμοσύνη σου. Έτσι, δε θα νιώσει ότι κάνει μόνο για εσένα όλα αυτά, αλλά ότι σημαίνει πολλά για εσένα, ότι δεν σας έχει “καταπιεί” η ρουτίνα, ιδίως να η σχέση είναι μακροχρόνια.

σχέση

3. Διαχειρίσου το άγχος, είτε το δικό σου, είτε του/της συντρόφου σου

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε όλοι μας, λόγω οικονομικών, κοινωνικών, και λοιπών περιβαλλοντικών πιέσεων επηρεαζόμαστε. Το εισόδημά μας πιθανόν να συρρικνωθεί, η καθημερινότητα και εξωγενείς παράγοντες να μας αγχώνουν, ειδήσεις και γεγονότα να μας προβληματίζουν, ακόμα και η καθημερινότητα στη δουλειά μας. Ας μην αφήσουμε να εισχωρήσει το άγχος στη σχέση μας. Είναι το σαράκι που αργά και βασανιστικά θα δημιουργήσει απόσταση κι ένταση. Θα διαταράξει την όποια ηρεμία και γαλήνη. Δεν μπορείς να το διαχειριστείς; Δυσκολεύεσαι και αγχώνεσαι και για αυτό; Λογικό και σε νιώθω. Μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό και να δουλέψετε μαζί σε αυτό.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ!

4. Μην σε πνίγει το “τέρας της ζήλιας”

Ανασφάλειες λίγο πολύ έχουμε νιώσει κατά καιρούς όλοι μας. Αλλά είναι διαφορετικό να εκφράσεις παράπονο, ή κάτι που σε ενόχλησε, από το να εκφράσεις ζήλια προς την άλλη πλευρά. Ιδίως αν αυτή είναι επαναλαμβανόμενη. Η ζήλια είναι η κατάσταση που μετατρέπει την αγάπη σε πάθος, που ενέχει υπερβολή και οδηγεί σε νοσηρές καταστάσεις στη σχέση. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί από το άτομο ειδικά από ένα σημείο και έπειτα και κρίνεται και πάλι απαραίτητη η μεσολάβηση ειδικού.

5. Κάνετε πράγματα μαζί, ως ζευγάρι

Οι κοινές δραστηριότητες βοηθούν στην (επανα)σύνδεση του ζευγαριού, αν αυτό έχει απομακρυνθεί με τα χρόνια και βελτιώνει τη σχέση. Βρείτε, λοιπόν, τρόπους να περνάτε χρόνο μαζί. Είτε παρακολουθώντας μια ταινία μαζί, είτε να γυμναστείτε μαζί, είτε να πάτε μια βόλτα, μια εκδρομή, έναν περίπατο. Ακόμα, μπορείτε να εργαστείτε μαζί, ζητώντας ο ένας τη βοήθεια του άλλου. Αυτό που χρειαζόμαστε, να το θυμάσαι, είναι ενδορφίνες που θα απελευθερωθούν και θα σας κάνουν πιο χαρούμενους, αοπότε βρείτε δραστηριότητες που να τις προκαλούν.

σχέση

6. Γέλασε!

Το γέλιο δίνει ζωή! Μειώνει το άγχος, σε κάνει πιο χαρούμενο, απαλλαγμένο από πίεση και στρες και σας δένει ακόμα περισσότερο. Μοιραστείτε ένα αστείο που το γνωρίζετε, μια ιστορία, μια κωμωδία που σας αρέσει. Το σημαντικό είναι να βγαίνει αυθόρμητα και όχι επιτηδευμένα και να θυμάσαι: Το γέλιο είναι αυτό που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, γιατί ενδυναμώνει το ζευγάρι και υπενθυμίζει τους λόγους που είναι ακόμα το ζευγάρι στη σχέση. Είναι μία αβίαστη στιγμή.

7. Στοργή, αγάπη και… αγκαλιά!

Δείξε με κινήσεις απλές και καθημερινές την αγάπη και την στοργή σου στον/στην σύντροφό σου. Αγκάλιασέ τον δίχως αφορμή, ετοίμασέ του ένα τραπέζι, οργάνωσε μια κοινή σας έξοδο. Απλά καθημερινά πράγματα, που ίσως έχεις παραλείψει, αλλά τονώνουν το ζευγάρι και δείχνουν ότι ακόμα θέλει ο ένας τον άλλον.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ – ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ!

8. Φέρσου ώριμα στη σχέση!

Αν υπήρξε ένταση ή διαξιφισμός μην αντιδράσεις ανώριμα και επιπόλαια. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η άλλη πλευρά δέχεται πυρά και ”τιμωρείται” είτε με κάτι που δεν θα κάνεις, όπως για παράδειγμα να μην φάτε μαζί, αν αποτελεί καθημερινή συνήθεια, μέχρι να μην του μιλάς ή να μην φροντίσεις να του έχεις έτοιμο ένα καθαρό πουκάμισο. Δώσε χρόνο, χώρο και άφησε την άλλη πλευρά να εκφραστεί. Μην φερθείς εγωιστικά, κάνε το πρώτο βήμα, αν χρειαστεί, πήγαινε κοντά κι επικοινώνησε. Λύσε την όποια διαφορά, εξήγησε γιατί σε ενόχλησε και τι ήταν αυτό ακριβώς.

9. Κάνε συμβιβασμούς

Ο συμβιβασμός δεν είναι αδυναμία. Είναι μια υποχώρηση του εγωισμού μας και η επιθυμία μας να δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, να διαλύσουμε κάθε εγωιστική συμπεριφορά, να παραδεχτούμε λάθη μας και να δούμε πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε. Το πείσμα και η άρνηση δεν μας καθιστά κυρίαρχους, αλλά μας απομακρύνει. Συμβιβασμός. Από τον πιο μικρό μέχρι κάποιον μεγάλο, αρκεί να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας μας. Ας δούμε αντικειμενικά και με καθαρό μυαλό λάθη και κακές μας συμπεριφορές κι ας ρίξουμε γέφυρες. Σκοπός είναι να κάνουμε καλύτερη τη σχέση μας, όχι να κερδίσουμε σε μια άτυπη κόντρα.

10. Αποκάλυψε τα συναισθήματά του – Μην καταπιέζεσαι

Πολλές φορές από φόβο μήπως φανούμε εριστικοί, αγενείς, επιθετικοί, μήπως δημιουργήσουμε αμφιβολία, ανασφάλεια και φόβο στην άλλη πλευρά, μήπως τελικά ρισκάρουμε την απώλεια της σχέσης δεν μιλάμε. Δεν εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας και δεν εκφράζουμε ειλικρινά ό,τι νιώθουμε και μας ενοχλεί. Στην ουσία μαζευόμαστε και κάνουμε πίσω. Αν μιλήσουμε, όμως, μήπως θα θεωρηθούμε και δεδομένες/οι; Μέγα λάθος, διότι η άλλη πλευρά δεν το γνωρίζει, αν δεν το εκφράσουμε και δεν φανούμε γενναίοι και ειλικρινείς. Αν γίνει με τον σωστό τρόπο και δείξουμε ευγενείς προθέσεις, αδύνατον η άλλη πλευρά να μην κάτσει να συζητήσει και να λύσει το πρόβλημα. Άλλωστε, είναι ένα καλό τεστ αυτό. Αν δεν το κάνει, σημαίνει ότι πήρε την αφορμή που ήθελε να διαλύσει τη σχέση. Άρα, δεν μας αξίζει κιόλας.

Bonus Tip: Επένδυσε στη διάρκεια στη σχέση σου

Όλα όσα σου πρότεινα παραπάνω είναι μόνον κάποιοι απλοί τρόποι που καλείσαι να εφαρμόσεις αβίαστα και ειλικρινά για να τονώσεις, βελτιώσεις και αναζωογονήσεις τη σχέση σου. Η σχέση θέλει δύο, θέλει συνέπεια, θέλει φροντίδα συνεχή και καθημερινή. Δεν είναι συνήθεια, αλλά μια συνθήκη που αγαπάμε και απολαμβάνουμε, κι αν δεν φροντίσουμε εμείς, δεν θα φταίξει ούτε η ρουτίνα ούτε τα χρόνια. Έχουμε ευθύνη και καλούμαστε να την αποδεχτούμε.

Μπορείς και θέλεις να κάνεις καλύτερη τη σχέση σου; Μπορείς να κλείσεις εδώ μια συνεδρία μαζί μου και να τα συζητήσουμε όλα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο